Tornar

8 de Març, dia internacional de la dona. Estratègies de control del tabaquisme i gènere.


Foto: Cartell UGT
 Dimarts 10 de Març de 2015

Han passat deu anys des de l´adopció de la Convenció Marc de l´OMS per al Control del Tabac, un punt de referència en el control del tabac i en els seus principis (article 4.2) es fa èmfasi en la necessitat d´abordar els riscos específics de gènere en el desenvolupament d´estratègies de control del tabac.

La indústria del tabac segueix treballant sense descans per captar nous clients i amb estratègies orientades en funció del gènere. Quan l´objectiu és la dona, les tabaqueres busquen associar els seus productes amb l´empower, glamour i èxit que, quan en veritat, són el contrari.

Actuar en la lluita del tabac a la Regió Europea no es pot fer sense l´empowering de les dones i fent front als reptes de l´augment del consum de tabac entre les dones i les nenes.

Actualment, la Regió Europea té la major prevalença de dones fumadores (19%) de totes les regions de l´OMS. Les nenes i les dones joves amb nivell socioeconòmic més baix són més vulnerables a les estratègies publicitàries de la indústria del tabac.

Les dones són més propenses que els homes a patir i morir de les moltes malalties causades pel tabaquisme. S´espera càncer de pulmó que es convertirà en la principal causa de mort per càncer en les dones europees en pocs anys, superant al càncer de mama. En alguns països europeus s´observa que la taxa de mortalitat per càncer de pulmó en dones ha superat al càncer de mama, fins ara la major causa de mort de dones entre els tipus de càncer.

Diferent barreres psicosocials (símptomes de la depressió i l´estat d´ànim negatiu, ansietat per deixar de fumar, pes preocupacions) i barreres biològiques específiques de les dones (Canvis en l´estat de les hormones esteroides, per exemple, postmenopausa i postpart) fan que sigui potencialment més difícil per a elles deixar de fumar.

Les dones poden beneficiar de l´accés als serveis, especialment dirigit a elles. La prevalença global de dones fumadores a Espanya és baixa i el tabaquisme es concentra en certa grups de població. Les estimacions indiquen que, com a altres països europeus, el càncer de pulmó està augmentant entre les dones a Espanya i que la mortalitat de la malaltia superarà al de càncer de mama el 2015. Estudis recents mostren que només el 41% de les dones espanyoles deixen de fumar quan es queden embarassades i que la prevalença de fumadores embarassades és el 18%. S´han realitzat esforços en Catalunya per fer front a les necessitats de les dones fumadorer amb el Programa Embaràs sense fum que es va implementar a Catalunya l´any 2006. Una avaluació, al 2013, de seguiment de les dones als nou mesos després de donar a llum va mostrar que el programa va ser eficaç per ajudar a les dones a deixar de fumar durant l´embaràs: una de cada quatre dones encara estava abstinent un any després de donar a llum. L´informe comenta que no obstant, encara hi ha una necessitat de reforçar intervencions en les etapes neonatals i pediàtrics. En aquest sentit, vam iniciar al 2010 a Catalunya el programa Infància Sense Fum que fa aquest seguiment una vegada el nadó ha nascut, a les consultes de pediatria d´AP.