Tornar

10 anys del Conveni Marc per al Control del Tabac i reptes aconseguits a Catalunya!


Aniversari 10 anys CMCT
 Dilluns 2 de Març de 2015

Es commemora el desè aniversari del Conveni Marc per al Control del Tabac (CMCT) de l´OMS que ha estat un factor decisiu en la millora dels índexs del consum de tabac.

A Catalunya hem aconseguit grans avenços durant aquests anys: disminució de la prevalença de fumadors, grau alt de compliment de la llei, formació a professionals tant em tabaquisme actiu com passiu en el marc dels programes Atenció Primària i Hospitals Sense Fum i Infància Sense Fum, etc.

El 27 de febrer de 2005 va entrar en vigor el Conveni Marc per al Control del Tabac (CMCT) de l’Organització Mundial de la Salut. Aquest Conveni té com a objectiu protegir la salut pública impulsant mesures de reducció de la demanda de tabac per part de la població i altres orientades a reduir el cultiu, l’elaboració i el comerç de productes del tabac i suposa un compromís dels governs per donar suport a les polítiques de prevenció i control del tabaquisme i protegeix aquestes accions de les potencials interferències de la indústria del tabac.

 

És el primer tractat internacional negociat sota l’auspici de l’OMS, i ha estat un dels que han estat aprovats més ràpidament per les Nacions Unides fins a la data. En aquest moment està subscrit per 179 estats de tot el món i per la Unió Europea, que cobreixen el 90% de la població mundial.

El Consell Assessor de Tabaquisme del Departament de Salut ha ressaltat la importància que ha tingut aquest Conveni Marc en les polítiques de prevenció i control del tabaquisme, tant a escala internacional com estatal i autonòmica.

A Catalunya, en aquest sentit, hem aconseguit:

 

Què ens queda pendent?

  • Continuar treballant en el compliment de la normativa en les terrasses dels establiments públics
  • Potenciar la conscienciació i sensibilització de la població en general per als llocs privats com domicili i cotxe.
  • Continuar amb els esforços en la protecció dels menors en l’àmbit privat. Els menors són  més sensibles al fum del tabac i a més depenen dels adults. L’estudi BIBE de l’ASPCAT va posar de relleu que el 79% dels nadons amb algun progenitor que fuma,  estava exposat al fum del tabac segons resultats biològics de nicotina en cabell.

 

Us afegim els enllaços a més informació sobre el 10é aniversari del CMCT, la nota de premsa de la publicació de l’estudi BIBE a gencat.cat en el que molts dels centres de Catalunya heu participat i la repercussió que ha tingut en premsa, rtve, telemadrid i fins i tot s´ha fet ressò a Panamà, Xile....