Tornar

Setmana Sense Tabac 2014: Els professionals ens mostren la seva feina


Pastís SSF2014 (CAP Capellades)
 Dimecres 18 de Juny de 2014

Durant la Setmana Sense Fum que enguany ha estat del 26 al 31 de maig, els referents del Programa Atenció Primària Sense Fum (APSF) dels ABS de Catalunya han realitzat diferents activitats relacionades amb la prevenció,control i deshabituació del consum tabàquic.

Aquestes activitats, en general, han estat taules informatives, xerrades i tallers, concursos al CAP i a les escoles, participació dels referents en mitjans locals, exposicions de plafons, murals, audiovisuals i cartells, caminades popular, etc.

Amb especial atenció aquest any sobre les cigarretes electròniques, l´ajuda per deixar de fumar amb el 061 i activitats a pediatria.

Aquestes activitats, en general, han estat:

  • Taules informatives en el Centre d’Atenció Primària (AP)  la col·laboració de professionals tan sanitaris com personal administratiu i estudiants. En mercats setmanals o fires, on es reparteixen materials relacionats amb tabaquisme, es fan carboximetries i es fan enquestes sobre el consum. Es dona pomes amb el lema "Vida sana, no fumis" , globus o caramels per cigarretes, etc.
  • Campanyes “Sense fum a la porta de l’escola” i tallers a escoles.
  • Concursos i  Tallers a escoles:  "No comencis"  ,"Una carta sense Fum" per conscienciar un adult, a través de la intervenció d’un adolescent proper a ell, activitat Murals sense Fum amb el lema: "El tabac ben lluny". Concurs de dibuixos i fotografies relacionats amb tabaquisme a escoles
  • Concursos de dibuixos per a nens a pediatria: alguns eslogans com  “Esfuma’t del fum”
  • Concursos de fotografia entre els professionals del Centre d’AP, per exemple amb el lema “Evitar l’hàbit del tabac pel seu risc” dirigit a evitar el fum a joves i infants.
  • Sessions i informacions per mail, al blog del centre o per intranet, al CAP, per als professionals: Resultats enquestes a població, de la SSF, recollides a tota Catalunya, informació sobre les cigarretes electròniques, resultats de la enquesta de la prevalença de fumadors entre el professionals de salut del PAPSF. En alguns centres s´han fet sessions per abordar el tabaquisme des de diferents vessants: l’embaràs , pediatria, fumador passiu i la afectació a la salut bucodental.
  • Xerrades i tallers per la població. Col·laboració amb entitats, biblioteques:  “Comptat de Cerdanya”. Taller realitzat per els residents en un Centre Socio-Sanitari i Residència.
  • Participació dels referents de la xarxa en mitjans locals televisius, ràdio i premsa.
  • Exposicions de plafons informatius,  pòster en 3-D, pastís, audiovisuals (video càpsules), murals (cigarreta gegant d´expositor, decoració del centre amb el lema “Aprofita la Setmana sense Fum i...Enterra el tabac “, un cendrer gegant amb cigarretes gegants, etc), cartells en les escoles i en els Centres d’AP.
  • Caminades populars: Alguna amb lema com “comença un nou camí sense fum”
  • Trobada de participants dels grups de teràpia grupal per deixar de fumar i entrega de diplomes als exfumadors. En algún cas, es va fer un obsequi de un punt de llibre.